Blog/Nieuws


07 NOV – BOUWEN IN STIJGEND WATER

Onder het onderwerp ‘klimaatverandering’ komen we bijna niet meer uit. Mede dankzij de grootschalige media-aandacht voor onderwerpen als het klimaatakkoord van Parijs, de steeds meer toenemende overstromingen en de overstap naar groene energie, zorgen ervoor dat we er constant mee geconfronteerd worden. Belangrijk, want daarmee dragen ze bij aan de maatschappelijke bewustwording rondom het onderwerp. De verwachte ontwikkeling op de lange termijn bepaalt hoe we in de toekomst handelen. Daarom is het thema van de Waterbouwdag in De Doelen in Rotterdam dit jaar: “Bouwen in Stijgend Water”.

De belangrijkste vraag is hoe de zeespiegelstijging zich zal ontwikkelen. Satelliet metingen van waterstanden laten op meerdere plekken in de wereld een snelle stijging van de zeespiegel zien. Over de laatste 20 jaar bedraagt de wereldwijde gemiddelde stijging circa 3-3,5 mm/jaar, tegenover een stijging van 2 mm/jaar in de periode 1970-2010. Er is echter wel sprake van aanzienlijke regionale verschillen, met uitschieters naar boven en naar beneden. Aan de Nederlandse kust is tot op heden nog geen versnelling waargenomen in de metingen.

Uiteindelijk is het niet aan de waterbouwers om de klimaatscenario’s voor de toekomst te bepalen. Het is echter wel zaak om op de hoogte te zijn wat er speelt en  te anticiperen op verschillende scenario’s. Op de Waterbouwdag 2017 wordt geprobeerd een antwoord te vinden op dergelijke klimaatgerelateerde vragen. Onder meer door te kijken naar de potentie van natuurlijke oplossingen die kunnen meegroeien met zeespiegelstijging. Maar er wordt ook stil gestaan bij de betekenis van klimaatverandering voor harde waterbouwkundige infrastructuur zoals sluizen en stuwen en voor de dijkversterkingen.

Uiteindelijk wordt er als waterbouwsector gestreefd naar toekomstbestendige oplossingen voor de inrichting en het beheer van delta gebieden, en in het bijzonder het borgen van hoogwaterbescherming. De Waterbouwdag 2017 geeft een beeld van de ideeën en oplossingen die in de sector bedacht zijn. Deep BV heeft regelmatig te maken met waterbouwkundige infrastructuur en zal daarom deelnemen aan de Waterbouwdag 2017 om meer te vertellen over de survey services en diensten voor de waterbouwkundige infrastructuur.

Bron: Waterbouwdag 2017

Link adres: http://www.waterbouwdag.nl/


13 OKT – UITKOMST SCHONE WATEREXPERIMENT IN AMSTERDAM

500 Amsterdammers hebben deze zomer de kwaliteit van het water in Amsterdam onderzocht. Om deze onderzoeken te doen kregen zij een Waterbox van Waternet met verschillende proefjes, om het water in hun buurt te bekijken, ruiken, proeven en testen. De proefjes zijn gedaan in grachten, sloten, vijvers en vaarten.

Opvallendste resultaten

In totaal zijn er maar liefst 1000 metingen gedaan. Volgens de metingen is het water in De Gaasperplas het schoonst. Het water ziet er schoon uit, maar ruikt ook lekker en er zijn veel planten en dieren gevonden. De hoogste E.Coliwaarde is gevonden in het Erasmuspark, waarschijnlijk komt het door het poep van de eenden. De temperatuur was deze zomer erg hoog, namelijk 23 graden.

Zwemmen kan ongeveer in de helft van het water in Amsterdam blijkt uit metingen van de deelnemers. Gemiddeld is het water zo helder dat je tot 83 centimeter diep kunt kijken, maar in het IJ, de Entrepothaven en de Gaasperplas is het doorzicht bijna een paar meter! Het water smaakt in sommige delen van de stad zoutig of naar helemaal niks. Soms ook naar IJsthee of klei.

In totaal zijn er 14 ijsvogels gespot. Je kunt op de plattegrond van Het Schone Waterexperiment zien waar de watervogels gespot zijn.


28 AUG – DEEP MATTERS BETROKKEN BIJ PLASTIC BEACH

Een plastic strand, zo erg lijkt het misschien niet, maar kijk maar eens wat er allemaal achter gelaten wordt op het strand in deze zomermaanden. Om die reden doet Deep Matters mee met het initiatief van Plastic Beach aan Zee om op zondag 10 september het strand tussen Castricum en Wijk aan zee schoon te maken. Dat is ongeveer 8 kilometer strand, waar veel afval te vinden is.

Wil je ook meehelpen de stranden spik en span te maken? Aanmelden kan via het Facebook evenement van Plastic Beach of via de website www.plasticbeach.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


16 AUG – DEEP MATTERS MET HET SCHONE WATEREXPERIMENT OP RADIO 1

Het nieuwsprogramma ‘Nieuws en Co’ van Radio 1 staat voor nieuws en meer; wetenschap, cultuur en diversiteit krijgen er speciale aandacht. Zo was er op woensdag 16 augustus ruimte in de wetenschapsrubriek voor een reportage over Het Schone Waterexperiment, waar ook Deep Matters aan deelneemt:

In Amsterdam lopen zo’n vierhonderd mensen rond met een koffertje van Waternet. Met de inhoud van dat koffertje kunnen ze de kwaliteit van het water meten. Temperatuur en helderheid, maar ook de aanwezigheid van bacteriën en ander leven wordt bijgehouden door die vrijwilligers. De Wageningen Universiteit begeleidt dit experiment. Gerben Mol vertelt aan Marc-Robin Visscher waarom ze dit doen en ontmoeten twee vrijwilligers die de experimenten aan het doen zijn.”

Luister het fragment terug via deze link: http://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/421206-het-schone-water-experiment


10 AUG – DRINKWATER TEST VOOR HET SCHONE WATER EXPERIMENT

Na de eerste E.Coli test, heeft Deep Matters nu de drinkwatertest van Het Schone Waterexperiment uitgevoerd. Met dit experiment kunnen we zien of er aanwijzingen zijn van ontlasting in het water. De test wordt uitgevoerd met een watermonster vanuit het IJ, een tio bag, een zakje met E.Coli groeimedium ampul en een compartimentenzakje. Nadat het compartimentenzakje gevuld is met het watermonster, heeft deze 2 dagen bij een temperatuur van 25 graden rechtop gestaan. Na twee dagen is duidelijk te zien dat het derde compartiment groen gekleurd is; dat betekent dat er 1,5 MPN per 100 ml gevonden zijn.

 


06 AUG – PRIDE PLASTIC FISHING

Groepsfoto Plastic Vissen

Pride Plastic Fishing

Na de Canal Parade in Amsterdam op zaterdag vond op zondag het jaarlijkse Pride Plastic Fishing plaats. Een initiatief van Plastic Whale om de Amsterdamse grachten weer plastic vrij te maken. Het opgehaalde plastic wordt gebruikt om weer nieuwe Plastic Whale boten van te maken. In ongeveer 2 uur zijn er meer dan 50 vuilniszakken met plastic uit de grachten gevist, een mooi resultaat, waar ook Deep Matters een steentje aan bijgedragen heeft.

Deep Matters


01 AUG – ANBI STATUS VOOR DEEP MATTERS


Bij de oprichting van Deep Matters heeft de stichting een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) status aangevraagd. Om aangewezen te worden als ANBI moet de stichting aan een aantal voorwaarden voldoen; zo moet ze zich minstens voor 90% inzetten voor het algemeen nut. De voorwaarden zijn goedgekeurd en daarom mag Deep Matters nu de ANBI-status dragen! Meer informatie over de ANBI, post- of bezoekadres en een duidelijke beschrijving van de doelstelling staat hier.

 


18 JULI – DEEP MATTERS DOET MEE MET HET SCHONE WATEREXPERIMENT!

500 Amsterdammers, waaronder Deep Matters, onderzoeken deze zomer de kwaliteit van het water in Amsterdam en dragen zo hun steentje bij aan de kwaliteit van het Amsterdamse water. Gemiddeld geven de deelnemers van het experiment het water in de grachten, sloten en vijvers van Amsterdam een 6,6 als rapportcijfer. Het water wordt getest met de zogenaamde ‘Waterbox’ van Waternet, waar verschillende proefjes in zitten om de kwaliteit te testen.

Uit de eerste 100 metingen zijn al een aantal interessante bevindingen gedaan:

  • Het water is gemiddeld 23 graden Celsius, dus dat is lekker warm;
  • Het doorzicht varieert van 20 tot 240 centimeter, erg verschillend dus.

E.coli bacteriën

Met de waterbox heeft Deep Matters het aantal E.coli bacteriën in het water gemeten. Deze bacteriën zitten in ontlasting van mensen, maar ook in de poep van bijvoorbeeld honden, katten en watervogels. In deze E.coli bacteriën zitten ziekteverwekkende bacteriën, waardoor deze als een indicator gebruikt wordt om te bepalen of het water besmet is. Gedurende dit experiment kunnen deelnemers 5 keer het aantal E.coli bacteriën in het water vaststellen.

Tot nu toe zijn er 105 E.coli-experimenten gedaan, waarbij opvallend is dat er relatief hoge waardes zijn aangetoond in het Johan van Hasseltkanaal – vlakbij de locatie waar Deep Matters haar metingen uitvoert – namelijk 3.600 E.coli-bacteriën per 100 ml. Een week later werden er zelfs 6.200 bacteriën per 100 ml aangetoond. Ter vergelijking: voor zwemwateren geldt een norm van maximaal 900 E.coli-bacteriën per 100 ml.